Familieopstellingen

“Onze wortels zijn de basis van ons bestaan”

– Bert Hellinger

Opstellingen

Bert Hellinger de grondlegger van familieopstellingen zei ooit: “Wanneer het gezin in zijn natuurlijke orde is gebracht, kan het individu het achter zich laten terwijl hij nog steeds de kracht voelt van zijn familie die hem ondersteunt

Hoe is dat voor jou?

Komt dat wat je had gehoopt of verwacht niet uit en loopt je steeds opnieuw tegen dezelfde problemen aan in je werk, je gezondheid, je relatie of je gezin. Je wilt wel anders, maar je weet niet goed hoe het anders kan?

Kom de kracht van opstellingen ervaren in een veilige setting.

Bij Mi Corazon coaching en training bied ik familieopstellingen en workshops waarin systemisch werk centraal staat. Met behulp van opstellingen krijg je inzicht  in blokkades die generaties terug gaan en die jou weerhouden om de beste versie van jezelf te zijn.

Lees verder...

Opstellingen

Ik maak gebruik van familie- en/of organisatieopstellingen. Tijdens een opstelling werken we met representanten die verschillende dynamieken en rollen in jouw systeem vertegenwoordigen. Hierdoor ontvouwen zich verrassende en bruikbare inzichten en worden patronen ontrafeld. De verstrikkingen kunnen hiermee worden verholpen.

Hoe werkt een familieopstelling?

De grondlegger van systemisch werk en opstellingen is de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger (1925–2019). Hij ontwikkelde een techniek om onbewuste patronen en blokkades in familiesystemen aan het licht te brengen. Veel blokkades die we in ons huidige leven ervaren, vinden hun oorsprong in generaties of situaties die vóór ons hebben plaatsgevonden. Tijdens een opstelling gaan we samen de onbewuste blokkades ontrafelen.

Familie opstellingen in groepsverband

In groepsverband breng je als deelnemer je vraagstuk in. De overige deelnemers wordt gevraagd als ‘representant’ deel te nemen in de opstelling. De representanten vertellen in de opstelling vaak verrassend veel relevante informatie over het vraagstuk van de inbrenger. Met behulp van mijn begeleiding komt de opstelling in beweging. Daarbij vervullen de representanten een belangrijke rol om de hindernissen en dynamieken in het familiesysteem, inzichtelijk te maken en op te lossen. Ook de rol die een representant in de opstelling vervult, zegt vaak iets over zijn of haar persoonlijke situatie, patronen of blokkades. Daardoor biedt de opstelling niet alleen diepgaande inzichten voor degene die een vraag inbrengt, maar ook voor de representanten die deelnemen.

Systemisch werk kan je helpen als je:

 • Inzicht in je stress- of burn-out klachten wilt krijgen;
 • Terugkerende conflicten hebt met je partner, vriend(in) of collega;
 • Flow en ontspanning in je leven wilt ervaren;
 • De oorsprong van je onzekerheid, angst, boosheid, depressie of paniek wilt achterhalen;
 • Fysieke lichamelijke klachten vanuit een systemische invalshoek wilt onderzoeken;
 • In je eigen kracht wilt staan, op jouw plek, persoonlijk leiderschap nemen
 • Voluit wilt leven;
 • Vast loopt in je werk of studie;
 • Meer in contact wilt staan met je gevoel, je verlangen en behoeftes.

 

Workshops

 

Workshop familieopstellingen

In een veilige setting gaan wij jouw vraag of thema onderzoeken in de vorm van een opstelling.

Loop jij steeds weer tegen dezelfde dingen aan? Zit je ‘vast in patronen en wil je daar graag je eigen weg in gaan vinden? Een familieopstelling is een effectieve methode die snel en zonder veel woorden laat zien wat de onbewuste oorzaak is achter je vraag, gedrag of thema. Je krijgt op een diepere laag helderheid.​ Het helpt je om te voelen en te ervaren waar het in de kern om draait.

Eerstvolgende workshop:
23 juni 2023  van 19:00 tot 22:30

Lees verder...

Wat brengt deze workshop jou?

Je kunt een vraag hebben over (spanningen in) je familie maar ook over bijvoorbeeld een patroon dat je wilt doorbreken of een thema waar je steeds weer tegenaan loopt. ​

Vaak spelen er onbewuste patronen bij jezelf of in een systeem. Dit maak je zichtbaar in een familieopstelling. Hierdoor ontstaat er ruimte voor verandering. Je gaat herkennen als je in deze patronen terugvalt; thuis, op het werk, in contact met anderen. ​

​Verstrikkingen in je familie hebben (onbewust) een grote invloed op jou. Met een opstelling krijg je inzicht in de dynamieken die spelen in jouw familiesysteem.​

Soms kan één opstelling je al enorm helpen, soms zijn er meerdere opstellingen nodig. Dit is afhankelijk van wat er speelt in jouw familiesysteem. Je ontrafelt het systeem waardoor je door de bomen het bos weer ziet. ​

Als vraagsteller:​

krijg je snel en effectief antwoord op je vragen​

werk je aan een oplossing voor je probleem

krijg je verlichting omdat je geen lasten van iemand anders draagt​

leer je beter, makkelijker en soepeler omgaan met je situatie en kan je werken aan een oplossing voor je probleem​

bevrijd je je van jouw emotionele blokkades en familieverstrikkingen

krijg je inzicht in je situatie​

Als representant:​

werkt de opstelling ook voor jou helend op een diepere laag​

zitten er altijd wel aspecten in de situatie van de aanvrager, die je bij jezelf herkent​

merk je dat iedere opstelling anders is en zo ben je iedere keer weer een ervaring rijker​

Werkwijze

Als representant kun je gevraagd worden om in een opstelling de plek van bijvoorbeeld een familielid (van de vraagsteller) in te nemen. Je hoeft geen speciale gave te hebben om te representeren, wel een open houding.  ​

We hebben per workshop ruimte voor het doen van zo’n twee tot vier opstellingen. Op de avond zelf is het mogelijk aan te geven dat je een opstelling wil doen, zijn er meer gegadigden dan gaan de namen in de spreekwoordelijke hoge hoed.​

Praktische informatie:

Kosten: 125 euro als vraagsteller / 37,50 euro als representant

Dit is inclusief thee en een heleboel persoonlijke aandacht. ​

Wil je een keer ervaren wat een familieopstelling is of heb je een thema dat je graag zou willen onderzoeken? Meld je dan aan voor deze workshop met familieopstellingen.​

Je inschrijving is geldig na betaling. Mocht de workshop niet doorgaan, dan stort ik jouw geld natuurlijk direct terug. Ik ontmoet je graag!

Locatie:
Ebb en Flow studio
Maanplein 7E, 2516 CK Den Haag

Workshop ‘Leven vanuit jouw human design’

Het beste wat je kunt worden is jezelf, laat je ware potentieel ontwaken. Doorbreek wat jouw belemmert!

In welke cirkel blijf jij rondlopen? Human design geeft inzicht in jouw blauwdruk, eigen kracht en gebruiksaanwijzing. Super waardevol, zeker als we dit zoals tijdens deze workshop met het magische van opstellingen en systemische oefeningen combineren.

Wat zou er gebeuren als je volgens je eigen gebruiksaanwijzing gaat leven? Als je zou begrijpen hoe het wel werkt voor jou.

Tijdens deze workshop krijgt je jouw persoonlijke Human Design chart en nemen we een deep dive in je chart. Wie ben je werkelijk, wat maakt jou uniek? Hoe maak jij keuzes? Aan de hand van je geboortedatum en -tijd geeft Human Design je een gebruiksaanwijzing voor het dagelijks leven.

Met deze praktische gebruiksaanwijzing van jezelf kun je (nog) meer gaan leven vanuit vertrouwen, vanuit wie je werkelijk bent.

We doen systemische oefeningen en opstellingen die je helpen om nog meer in je kracht te gaan staan. Zònder daarbij hard te hoeven duwen of trekken; beweeg vanuit jouw innerlijke, zachte kracht.

Een paar reacties van eerdere deelnemers:

Anke Aalmers :
“Feest van herkenning, niet alleen voor mezelf maar ook voor de vriendinnen met wie ik kwam. Mooie combi ook met systemische kijk.”

Mirjam Cornelissen-Nijenhuis:
“Ik heb genoten, fijne groep. Mooi dat systemisch denken, we nemen zoveel mee. Feest der herkenning. Tijd nemen om hier meer mee te gaan doen. “

Maike Rademakers:
“Leerzaam, erkenning en herkenning.

Peter de Vries van Buitenhof Hilvarenbeek:
“Er zijn veel herkenbare dingen langs gekomen, zaken worden duidelijk en ik krijg inzicht in wie ik ben.”

 

Lees verder...

Deze workshop leidt je naar het pad dat voor jou bestemd is. Ontdek wat goed voor je is en hoe het werkt voor jou. Ervaar hoe Human Design en inzichten in je conditionering jouw leven kan veranderen.

Het gave van Human Design is dat het je helpt herinneren wie jij werkelijk bent, los van je conditionering. Waar je door je omgeving en de maatschappij geconditioneerd wordt om op een bepaalde manier te zijn, laat Human Design zien wie je werkelijk bent.

Human Design is echt de reis terug naar jezelf.

Werkwijze

Alle deelnemers doen mee met de oefeningen. We gaan systemische opstellingen en oefeningen doen waarmee ieder voor zichzelf informatie, nieuwe inzichten en inspiratie op kan doen.

Praktische informatie:
Nieuwe data voor deze workshop in 2024 volgen binnenkort. Wil je zeker zijn van een plekje neem dan vast contact met mij op om een plekje te reserveren voor de eerstvolgende workshop.Je inschrijving is geldig na betaling.

Kosten: 125 euro ​
Inclusief thee en een heleboel persoonlijke aandacht. ​

Deelnemers: minimaal 6

Locatie:
Ebb en Flow studio
Maanplein 7E, 2516 CK Den Haag

Workshop ‘Ik heb je lief’

Ik, jij, wij, (zelf)liefde​ in beweging.

Een verdiepende workshop om te spelen, inspireren en de onderstroom onderzoeken rondom het thema liefde.

Of je nu in een relatie zit of single bent, deze workshop geeft je het inzicht dat nodig is om een nieuwe beweging mogelijk te maken. We gebruiken opstellingen om met een liefdevolle blik naar de waarheid te kijken – inclusief alle verstrikkingen.

Liefde is niet altijd ‘lief’. Liefde kan confronterend zijn. Soms is het aangeven van een grens liefde. Soms is het liefde om iemand aan zichzelf over te laten.

Bijna niets is zo mooi maar ook zo gecompliceerd als ‘de liefde’. Liefdes relaties, lust, intimiteit, maar ook de relatie met jezelf. Wat betekent lust en liefde eigenlijk? Hoe kan liefde stromen, of je nu samen bent of single?

Wat is eigenlijk de invloed en impact van jouw familiesysteem jouw relaties? Heb je eventuele vorige relaties zodanig afgesloten zodat er ruimte is voor een nieuwe relatie?  We gaan in op het vaak over het hoofd geziene effect dat jouw familiesysteem heeft op jouw relatie.

Eerstvolgende workshop:
Nieuwe data voor deze workshop in 2024 volgen binnenkort. Wil je zeker zijn van een plekje neem dan vast contact met mij op om een plekje te reserveren voor de eerstvolgende workshop.

 

Lees verder...

Wat brengt deze workshop jou?

Welke invloef heeft jouw familie van oorsprong op:

– hoe jij liefde geeft en ontvangt
– hoe jij om gaat met zelfliefde

Liefde heeft vele gezichten. De bewegingen van liefde zijn eindeloos. Liefde is echter nooit onverschillig of veroordelend. Liefde wil geen macht uitoefenen over iemand anders. Liefde laat – en maakt – vrij.

Ben jij er klaar voor?

Of je nu in een relatie zit of nog single bent, deze workshop geeft je inzicht om een nieuwe beweging mogelijk te maken. Met opstellingen onderzoeken we dit thema zodat helder wordt wat helpend is op jouw pad.

Kosten: 125 euro ​

Deelnemers: minimaal 6

Locatie:
Ebb en Flow studio
Maanplein 7E, 2516 CK Den Haag

Workshop ‘Dochter van mijn moeder’

De eerste relatie in je leven is die met je moeder!

In deze workshop gaan we aan de slag met de relatie met je moeder en de lijn van vrouwen in jouw familie.

De relatie met je moeder is de allereerste in je leven en die ‘blauwdruk’ heeft veel invloed op de relatie met jezelf en op hoe je later relaties aangaat. Onbewust komt het terug in je werk, je relaties en je contact met andere vrouwen.
Hoe is jouw relatie met je moeder? Ontvang je warmte en steun van haar? Of loopt het stroef tussen jullie? Wat je bent tegengekomen in de verbinding met je moeder is essentieel voor hoe je de wereld tegemoet treedt. Essentieel om jouw eigen vrouwelijkheid volledig te omarmen in al haar facetten.

Met systemische opstellingen en oefeningen gaan we onderzoeken hoe je je vrijer én meer verbonden kunt voelen. We gaan kijken naar liefde, loyaliteit, kracht, patronen vanuit je vrouwenlijn.

Eerstvolgende workshop:
najaar 2023 komen er weer nieuwe workshopsdata 

Lees verder...

Een dag waarin je kunt onderzoeken wat jou versterkt vanuit de relatie met je moeder en waarin je meer zicht krijgt op verstrikkingen in je relatie met haar, om hierin helderheid en heling te vinden voor jouw innerlijke kind.

Daarnaast is er ruimte om een eigen vraag of verlangen in te brengen en een opstelling te doen waarin de anderen representeren. Als je jouw vraag in een opstelling inbrengt dan onderzoeken we samen wat onbewust een rol speelt in jouw relatie met je moeder. Welke vorm van opstelling zullen we in het moment aan de hand van de vraag bepalen.

Werkwijze

Alle deelnemers doen mee met de oefeningen. We gaan systemische opstellingen en oefeningen doen waarmee ieder voor zichzelf informatie, nieuwe inzichten en inspiratie op kan doen.

Deze workshop helpt je om de verbinding in liefde te herstellen.

Praktische informatie:

Inclusief thee en een heleboel persoonlijke aandacht. ​

Je inschrijving is geldig na betaling. Mocht de workshop niet doorgaan (waar wij niet vanuit gaan), dan stort ik jouw geld natuurlijk direct terug. Ik ontmoet je graag!

Kosten: 125 euro ​

Deelnemers: minimaal 6

Locatie:
Ebb en Flow studio
Maanplein 7E, 2516 CK Den Haag

Workshop ‘Een systemische kijk op gezondheid en ziekten’

Een indrukwekkende workshop waarin we werken met thema’s op het gebied van gezondheid en ziekte.

Tijdens deze workshop  werken we met het opstellen van ziekten en aanhoudende symptomen. Via deze opstellingen wordt zichtbaar hoe chronische ziekten en langdurige symptomen verband kunnen houden met verborgen dynamieken en patronen in familiesystemen.

Familieopstellingen is een krachtige en uitermate effectieve manier om onbewuste patronen en dynamieken boven tafel te krijgen. 

We maken allemaal deel uit van systemen. Bijvoorbeeld het systeem van jouw gezin, familie, maar ook een team of organisatie. Zo’n systeem als geheel heeft ongelooflijk veel invloed op het denken, doen en voelen van ieder individu in dat systeem. Veelal ongemerkt.

Familieopstellingen maken de patronen en dynamieken zichtbaar en laten zien welke krachten ze uitoefenen op jou.  Het zorgt voor veel “aha” momenten, inzichten en doorbraken doordat er van alles in gang wordt gezet. Een opstelling geeft woorden aan dat wat je onbewust al voelde.

Nieuwsgierig wat een opstelling voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Ik werk zowel 1 op 1 als in groepsverband.  Nieuwe data voor deze thema workshop in 2024 volgen binnenkort. Wil je zeker zijn van een plekje neem dan vast contact met mij op om een plekje te reserveren voor de eerstvolgende workshop.

Eerstvolgende workshop:
Nieuwe data voor deze workshop in 2024 volgen binnenkort. Wil je zeker zijn van een plekje neem dan vast contact met mij op om een plekje te reserveren voor de eerstvolgende workshop.

 

Lees verder...

Wat brengt deze workshop jou?

Veel mensen willen iets veranderen in hun leven. Bijvoorbeeld het versterken van zelfvertrouwen, het doorbreken van beperkende overtuigingen over relaties, het veranderen van slechte gewoontes of het zorgen voor meer evenwicht en ontspanning.  Veel oude patronen zijn zo verankerd in je systeem dat het een uitdaging kan zijn om ze te veranderen.  Terugvallen op oude patronen komt doordat er iets anders aan de hand is. Er is sprake van een onzichtbare onderstroom die tegen de gewenste verandering ingaat. Een onderstroom die ervoor zorgt dat verandering afgeremd wordt en dat alles blijft zoals het nu is.

Met Familieopstellingen gaat er een wereld voor je open. Of het nu gaat om het veranderen van ongewenste gewoontes, betere beslissingen kunnen nemen, meer in contact staan met wie je bent en wat je wilt, makkelijker verbinding aan kunnen gaan met anderen een opstelling maakt zoveel duidelijk. Een opstelling zorgt dat sneller de essentie van wat er speelt duidelijk wordt.

Kosten: 125 euro ​

Deelnemers: minimaal 6

Locatie:
Ebb en Flow studio
Maanplein 7E, 2516 CK Den Haag

Workshop ‘Op je eigen plek’

Als ik daar ga staan, komt alles goed……

We hebben allemaal een eigen en unieke plek in ons familiesysteem. Je ouders hebben het leven aan jou doorgegeven en hierdoor ben je verbonden aan hun families.

De verkenning van jouw plek geeft helderheid en vrijheid. Uit liefde en onschuld ben je op die plek in het familiesysteem terecht gekomen die het meest dienend is aan het systeem. We noemen dit magisch omdat het kind op de plek in het systeem het “magisch-kinderlijke” idee heeft: “als ik het zo doe komt alles goed”. Dat is de magie van het innig liefhebbende kind.

Jouw reactie op dat wat je aantrof in jouw familiesysteem ontwikkelt zich vaak in gedrag waar je heel goed in ben geworden en je comfortabel bij voelt. Zicht krijgen op wat ten diepste voor jou zelf dienend is, is een mooie reis.

Sta jij op je eigen plek in het systeem van herkomst?

Eerstvolgende workshop:
najaar 2023 komen er weer nieuwe workshopsdata

 

Lees verder...

Op jouw eigen plek word je gevoed met onzichtbare kracht vanuit het familiesysteem. Zo kun je je ontwikkelen tot de unieke persoon die je bent en wilt zijn. Het geluk lijkt op je af te stralen. Deze plek is dus allen maar van jou en van niemand anders.

Ervaar jij deze kracht niet? Dan kan het zijn dat je vanuit liefde en onschuld van je eigen plek af bent gegaan.

Veel mensen leiden niet het leven dat ze willen. Hoe zit dat bij jou? Kijk eens goed naar de obstakels in je leven, de moeilijkheden. De plekken waarvan je wilt dat het anders zou zijn. ​

Nu komt het erop aan. ​

Je hebt maar twee opties in je leven:​

​Óf je accepteert de omstandigheden zoals ze zijn, óf je neemt de verantwoordelijkheid om ze te veranderen. ​

De keus is aan jou.

Je bent op je huidige plek gekomen vanuit liefde en onschuld, omdat het systeem dit van je heeft gevraagd. ​

Jij hebt hier onbewust je gedrag op aangepast. Gedrag wat jij goed kent en waar jij je goed bij voelt. ​

Prima als dit functioneel is in je huidige leven, in je huidige relatie. Maar wat als dit niet meer het geval is? ​​

Op je eigen plek staan in jouw familiesysteem geeft helderheid en ruimte. ​

Deze workshop is echt iets voor jou als je:

Verlangt naar meer flow, energie, zelfvertrouwen en liefde en minder stress en gedoe in je leven.

Heb jij het gevoel dat er meer uit je leven te halen is? Ben jij op zoek naar meer balans? Wil jij er achter komen welke hardnekkige patronen te herleiden zijn naar jouw familiesysteem en hoe je daarvan afkomt?
Wil jij je dromen en verlangens nu eens belangrijk maken en jezelf een keer op nummer 1 zetten?

Het effect van een opstelling

Het doel van de opstellingen tijdens deze workshop is om jouw huidige plek in het familiesysteem te leren kennen en vervolgens je eigen plek in jouw familiesysteem te ervaren.

Het vraagt dat je lef hebt om op onderzoek te gaan. Je kunt gemis en emotie ervaren. Je gaat jouw authentieke vrije plek (h)erkennen. Dat kan ongemakkelijk voelen in het begin, je kunt je zelfs schuldig gaan voelen als je niet meer aan de verwachtingen van het familiesysteem denkt te voldoen. ​

​De trekkracht van hoe het was, de loyaliteit aan je eigen systeem van herkomst, is als een magneet. Het werkt door in alle belangrijke relaties in je leven. Ook in je werk, en zéker als je onder druk komt te staan. ​

Door de inzichten krijg je de mogelijkheid om te kiezen waar jij gelukkig van wordt.​ Je leven wordt vrijer en dichter bij jezelf. Een leven waar je blij van wordt en wat dienend is aan datgene wat je zelf wilt.

Worden wie jij wilt zijn!​ Thuiskomen bij jezelf.

Praktische informatie en kosten:

Inclusief thee en een heleboel persoonlijke aandacht. ​Je inschrijving is geldig na betaling. Mocht de workshop niet doorgaan (waar ik niet vanuit ga), dan stort ik direct jouw geld terug.

​Iedereen die wil kan een eigen onderzoeksopstelling doen. Deelnemers zijn representant hierin voor elkaar. Als representant is geen voorbereiding nodig, alleen een open houding.

Kosten: 125 euro ​

Deelnemers: minimaal 6, maximaal 16 deelnemers

Locatie:
Ebb en Flow studio
Maanplein 7E, 2516 CK Den Haag

Workshop ‘Innerlijk kind’

Wil jij het contact met je innerlijke kind herstellen? Oude kindpijn helen? Geef je dan op voor deze prachtige workshop.

Een innerlijk kind opstelling is een prachtig instrument om je oude kinderpijn te helen en te verwerken. Tijdens de opstelling krijg je waardevolle inzichten hoe de kindertijd jouw dagelijkse leven nog beïnvloedt en hoe je onverwerkte gebeurtenissen kunt verwerken. Vastgezette emoties krijgen de ruimte en je innerlijke kind krijgt de erkenning die het nodig heeft. Hierdoor kun je je bevrijden van je oude ballast en ga je veel lichter en energieker door het leven. 

Wat is je innerlijke kind?
Het innerlijke kind is een deel van jezelf. Het is het deel van jezelf wat is ontstaan in je kindertijd en bestaat uit leuke en minder leuke herinneringen. Als kind krijgen we al heel veel onbewust mee.

We hebben allemaal een innerlijk kind in ons. Het blijft ons hele leven bij ons en het onthoudt alle ervaringen. In het dagelijkse leven reageren we vaak nog vanuit oude ervaringen. Deze oude situaties spelen onzichtbaar nog door in je leven, hier kun je gemerkt en ongemerkt last van krijgen. De pijn en het verdriet van vroeger werkt innerlijk door. Om deze pijn als kind aan te kunnen bedenk je als kind overlevingsstrategieën.  Je hebt te maken met je gezonde deel (je magische kind), je overlevingsdeel (je gemaskerde kind) en je getraumatiseerde deel (je gekwetste kind). Overtuigingen vanuit je kindertijd kunnen ervoor zorgen dat er geen eenheid meer ontstaat tussen die delen. De balans is weg.

Wat levert een innerlijk kind opstelling je op?
Door een innerlijke kind opstelling wordt waarneembaar hoe die delen van je innerlijke kind tot elkaar staan. Ook wordt inzichtelijk wat er nodig is om ze weer tot elkaar te laten komen.

Tijdens de workshop werken we met opstellingen. Via opstellingen komt er onderbewuste informatie naar boven op een veel snellere en diepgaandere manier dan dat je gewend bent. Door het voor je te zien middels representanten en het zelf te ervaren vindt er ook op een veel diepere laag heling plaats. Het geeft ontzettend veel inzicht om van een afstand naar je eigen leven te kijken en te zien en te ervaren wat er op dit moment in je leven speelt en wat er nodig is om je innerlijke kind te helen.

Herken je één of meer van de volgende punten dan kan een innerlijk kind opstelling je helpen:

 • je laat je gevoelens liever niet zien
 • je voelt je snel schuldig
 • je vraagt je vaak af wie je werkelijk bent
 • het is nooit goed genoeg, hoe goed je je best ook doet
 • je bang bent om in de steek gelaten te worden
 • je voelt je vaak onzeker
 • je hebt last van angsten
 • je hebt opgekropte of weggestopte boosheid
 • je hebt geleerd om je altijd aan anderen aan te passen
 • je vindt het lastig om voor je zelf op te komen uit angst voor kritiek van anderen
 • je bent gevoelig en vindt het lastig om hier mee om te gaan
 • je hebt last van stress en weet niet waar dit vandaan komt

Eerstvolgende workshop:

Nieuwe data voor deze workshop in 2024 volgen binnenkort. Wil je zeker zijn van een plekje neem dan vast contact met mij op om een plekje te reserveren voor de eerstvolgende workshop.

 

Lees verder...

Wat levert een innerlijk kind opstelling je op?

 • Zelfcompassie
 • Een vrij een opgelucht gevoel
 • Vertrouwen
 • Weer in contact met je gevoel
 • Ballast van jaren vallen van je schouders
 • Je durft weer verbindingen aan te gaan
 • Je kan je eigen koers gaan varen
 • Meer zelfliefde
 • Je relaties herstellen of verbeteren
 • Je voelt je vrij

Tijdens deze workshop gaan we via een innerlijke kind opstelling weer eenheid in jezelf creëren. Soms zijn er wel meerdere sessies voor nodig. Iets wat altijd al op dezelfde manier gewerkt heeft, kan niet altijd in één keer veranderen of geheeld worden.

Het herstellen van het contact met jouw innerlijke kind is veelal een intens en ontroerend proces, dat je heel veel ruimte geeft.

Ervaren wat een innerlijk kind opstelling voor je kan betekenen? Geef je dan op voor deze workshop of neem contact op voor de individuele mogelijkheden.  Het is prachtig en wonderlijk om te zien hoe elke opstelling klopt, hoe snel er verbindingen tussen de deelnemers tot stand komt en wat een transformatie dit teweeg kan brengen.

Kosten: 125 euro ​

Deelnemers: minimaal 6

Locatie:
Ebb en Flow studio
Maanplein 7E, 2516 CK Den Haag

Workshop ‘Verborgen verhalen’

(On)verklaarbare gevoelens, emoties, psychische of fysieke problemen?

Dan is de workshop verborgen verhalen echt iets voor jou!

Iedere familie kent zijn eigen dynamiek. In een familieopstelling kunnen deze verborgen verhalen zichtbaar worden gemaakt. Dat helpt je om je eigen leven te gaan leven en omarmen. We onderzoeken wat beperkend of remmend werkt in jouw leven. In een opstelling wordt duidelijk waar jij in jouw leven wordt geblokkeerd door gebeurtenissen en omstandigheden uit jouw eigen leven of dat van jouw ouders of voorouders. Als een blokkade of verstrikking eenmaal zichtbaar wordt in een opstelling, kun je die een plek geven. Om je er vervolgens van te kunnen bevrijden.

Eerstvolgende workshop:
najaar 2023 komen er weer nieuwe workshopsdata

Lees verder...

Door bepaalde gebeurtenissen kan het evenwicht zijn verstoord. Mensen zijn bijvoorbeeld getraumatiseerd, buitengesloten of er is sprake van een geheim. Sommige familieleden (jij misschien?) zullen proberen het evenwicht te herstellen door de last op zich te nemen. Om daar vervolgens zelf last van te krijgen in hun eigen leven.

Tijdens deze workshop kijken we welke vraag hoort bij jouw verlangen. Misschien is het allemaal moeilijk te bevatten. Wat opstellen inhoudt begrijp je pas echt als je zelf in een opstelling hebt gestaan. Na deze workshop kun je weer stukjes van je eigen levenspuzzel aanleggen.

Werkwijze

Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers om hun plek in te nemen (bij minimaal 6 deelnemers gaat het door). Iedereen komt middels een eigen onderzoeksopstelling aan bod en we representeren hierin voor elkaar. Als representant hoeft je geen speciale gave te hebben om te representeren, wel een open houding. Als representant zal je merken dat er bijna altijd aspecten spelen, die jij bij jezelf ook herkent. Iedere opstelling is anders en je zult merken dat elke ervaring die je opdoet waardevol is.

Praktische informatie en kosten

Kosten: 125,00 euro incl. btw, thee en natuurlijk en heleboel persoonlijke aandacht.

Workshop ‘Ontmoeting met je essentie’

Jij bent uniek!

In de workshop ‘Ontmoeting met je Essentie’ stellen we jouw essentie op. De essentie van wie je in wezen bent, vrij van de angsten en verwarringen. Als alle ballast en alle verstrikkingen weg vallen, wat wordt er dan van jou zichtbaar? Wie ben jij diep van binnen?

Durf jij de sprong te wagen? Durf jij contact te maken met jouw essentie, de bedoeling, jouw hogere plan?

Ook krijgt je zicht in wat jij uit jouw systeem van herkomst aan essentiële kwaliteiten hebt meegekregen.

Lees verder...

 In deze unieke workshop krijg je:

– Helder in hoeverre je in contact bent met jouw essentie
– Wat er eventueel in de weg staat om in goed contact te zijn met jouw essentie
– Wat jij nodig hebt om jouw essentie meer te kunnen leven.

Tijdens deze workshop komt iedere deelnemer aan bod als vraagsteller en meerdere malen als representant. Ervaring met opstellen is niet nodig.

Een liefdevolle, intense dag, die je dichter bij jouw kern brengt.

Praktische informatie en kosten Ontmoeting met je Essentie

Kosten: 125 euro

Eerstvolgende workshop:
najaar 2023 komen er weer nieuwe workshopsdata

Deelnemers: minimaal 6, maximaal 12 deelnemers

Workshop ‘Oog in oog met je verlangen’

Door je te ontdoen van al je moeten ont-moet je jezelf

Tijdens deze workshop onderzoeken we wat je verlangen is.  Een spiegel die je precies laat zien vanuit welk deel je verlangens komen. Een spiegel die je helpt te herkennen wanneer je verlangens eenduidig vanuit je open hart komen. Een spiegel die antwoord geeft op de vraag waardoor je je verlangen nog niet hebt verwezenlijkt.

Bij deze workshop wordt duidelijk welke onderstroom vat op je heeft. Als bijvoorbeeld een nieuwe baan of partner uitblijven weet je niet hoe je in beweging kunt komen. Je hebt geen idee wat je wilt, je weet alleen maar dat je het niet naar je zin hebt. Dan wordt het misschien tijd om je eigen verlangen op te helderen en je af te vragen: wat verlang ik eigenlijk zelf? Wat is mijn ongebruikte potentie? Waar word ik blij en levendig van? 

Lees verder...

Kosten: 125 euro

Eerstvolgende workshop:
najaar 2023 komen er weer nieuwe workshopsdata

Deelnemers: minimaal 6, maximaal 12

Workshop ‘Roep van de ziel’

Luisteren, naar het gefluister
SpelenDansen
Herinneren wie je bent.

Durf  jij de sprong te wagen? Deze dag onderzoek je jouw zielsbestemming.
Het opstellen van ‘dat wat de bedoeling is’ kan heel verhelderend, soms ook confronterend, zijn.

In een groep van maximaal 8 deelnemers wordt een veilige bedding geboden om dit onderzoek met jezelf aan te gaan. Dit kan betekenen dat je je afvraagt, wat wil mijn ziel nu, wat is wezenlijk voor me?

Wat je uit/met liefde doet is altijd goed voor het grotere geheel. We werken vooral met opstellingen.

 

Lees verder...

Kosten: € 150,-

Eerstvolgende workshop:
najaar 2023 komen er weer nieuwe workshopsdata

Deelnemers: Maximaal 8

 

Maatwerk organisatieopstellingen en teambegeleiding

Verander je perspectief en ervaar een andere realiteit.

Laat je team de transformerende kracht van opstellingen ervaren of verdiep samen een thema. Gun je team een krachtige en verbindende ervaring!

Opstellingen kunnen grote impact hebben op teams en organisaties. Ze kunnen verborgen zaken aan de oppervlakte brengen die invloed hebben op succes, resultaten, communicatie en samenwerking.

Met een organisatie- of teamopstelling maken we samen zichtbaar wat nog niet gezien is, waardoor verandering of een volgende stap mogelijk wordt.

Voorbeelden van toepassingen van organisatieopstellingen zijn:

 • Slecht functionerende teams
 • Terugkerende conflicten met collega’s
 • Onduidelijke koers of visie van het bedrijf
 • Hoog verzuimpercentage
 • Terugkerende patronen rondom specifieke functies
 • Stagnerende omzet
 • Reorganisatievraagstukken
 • Verbeteren van klant- productrelaties

Opstellingen kunnen ook worden gebruikt als ontwerpinstrument of bij het onderzoeken van scenario’s.

Op managementniveau kunnen opstellingen en
teambegeleiding helpen bij:

 • Leiderschapsvraagstukken en besluitvorming
 • Verbetering van team- of afdelingsprestaties
 • Omgaan met sluimerende conflicten
 • Identificeren van belastende gedragspatronen
 • Richting geven aan haalbare doelen en strategieën

Intake en verdieping:

Ik bespreek graag de mogelijkheden en doe een voorstel voor een inspirerende dag of dagdeel.

Op basis van een intake bepalen we wat het meest geschikt is voor het vraagstuk. We zetten representanten in of houden 1-op-1 sessies om het vraagstuk te verkennen en te onderzoeken wat er onder de oppervlakte speelt.

Mijn zakelijke begeleiding richt zich op het creëren van verbinding, verbetering en verandering die jullie nodig hebben.

Breng je team een ervaring die nieuwe inzichten en inspiratie biedt. Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je dezelfde resultaten. Stap samen uit de comfortzone en ontdek in een veilige omgeving nieuwe mogelijkheden.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik kom graag langs om de opties te bespreken en een geschikt traject voor jullie te creëren.

Investering:

De investering per deelnemer per dag wordt op offerte basis bepaald.

Een individuele opstelling

Inzicht, verbinding en heling.

In een 1-op-1 sessie gaan we samen met jouw vraag aan de slag en onderzoeken we wat er op een diepere laag speelt. Je krijgt inzicht in de onbewust aspecten en krijgt richting om verder te gaan en nieuwe stappen te zetten.

Individuele sessies kunnen ook online plaatsvinden. We hebben ervaren dat we ook online de diepere lagen kunnen bereiken en inzicht krijgen in  wat nodig is. Voorbij het verhaal schuilt een diepere waarheid die gevoeld en ervaren kan worden, waardoor er meer ruimte ontstaat.

Tijdens ons bespreek je wat je wilt onderzoeken en vraag ik naar bijzonderheden in je familie. Vervolgens werken we met grondankers, poppetjes, stoelen of symbolen en visualisaties.
Jij neemt zelf je eigen plek in.

De opstelling maakt zichtbaar wat er speelt. Je krijgt inzicht in onzichtbare dynamieken en patronen zijn. Dit geeft je inzicht, verbinding en heling. Je krijgt handvatten om mee aan de slag te gaan.

  Mogelijke individuele opstellingen zijn onder andere:

  • Onderzoek naar je gezin van herkomst, bijvoorbeeld een benauwende relatie met je moeder, een afstandelijke relatie met je vader of verstoorde relaties met broers/zussen.

  • Dynamiek in je huidige gezin, zoals de interactie tussen jou en je partner, het gedrag van je kind of onbewuste zaken die spelen tussen jou en je kind.

  • Lastige keuzes of beslissingen waar je voor staat, bijvoorbeeld een nieuwe baan, verhuizing, verbouwing of schoolkeuze voor je kind.

  • Persoonlijke groeithema’s, zoals het stellen van grenzen, perfectionisme, jezelf klein maken, aanpassingsgedrag of burn-out. 

  • Het begrijpen van een eigenschap of patroon dat je al lange tijd kent, zodat je het echt kunt loslaten. 

  • Met een opstelling krijg je inzicht in je onbewuste drijfveren, zodat je keuzes kunt maken op basis van zowel verstand als gevoel.

  Investering

  Duur: Een individuele opstelling duurt 1 à 1,5 uur.

  Kosten:  €125. Indien je werkgever betaalt of als je de BTW kunt verrekenen, gelden aangepaste tarieven (op aanvraag).

   

   

   

  Introductiecursus familieopstellingen

  In de introductiecursus maak je kennis met familieopstellingen

  Aan de hand van familieopstellingen gaan we aan de slag met vragen als:
  wie ben je echt?
  wat draag je onbewust met je mee?
  waar pas je je aan?

  Ook onderzoeken we de relaties met je ouders en andere familie.
  Om daarmee meer in verbinding met jezelf te komen.

  Wil je meer vrijheid ervaren om je eigen leven te leiden? Een volgende stap zetten in je persoonlijke ontwikkeling? En ben je geïnteresseerd in familieopstellingen? Dan is deze introductiecursus iets voor jou.

  Je maakt kennis met de methodiek systemisch werk. Je maakt opstellingen mee, je bent representant in opstellingen en je kunt jouw eigen ‘systeem van herkomst’ laten opstellen. Ook leer je de basale principes van systemisch werk: de 3 systemische wetten.

  In deze twee daagse kijken we naar verschillende thema’s zoals je plek in het gezin, de relatie met je vader, moeder en met je broers en zussen. Ook is er ruimte om te kijken naar thema’s die in de groep leven zoals de dynamiek met je partner of met je kinderen.

  Deze dagen bieden je verdieping en zelfinzicht en zijn geschikt voor mensen met én zonder ervaring met familieopstellingen.

  Een familieopstelling is een bijzondere en effectieve methode om antwoord te krijgen op een concrete vraag of op een thema dat je bezig houdt.

  Het kan een vraag zijn over (spanningen in) je familie, maar het kan ook gaan over een patroon dat je wilt doorbreken of een thema waar je steeds weer tegenaan loopt.

  Verstrikkingen in je familie zijn (onbewust) van grote invloed op jou. Met een opstelling krijg je inzicht in de dynamieken die spelen in jouw familie. Dit gebeurt zonder oordeel, het één is niet beter dan het ander.

   6Wat levert deze introductiecursus je op:

   • nieuwe inzichten over jezelf en je familie doordat je door een systemische bril naar je eigen verleden en heden gaat kijken
   • je leert jezelf beter kennen
   • een verdieping in je persoonlijke ontwikkeling
   • een persoonlijk proces naar meer bewustwording
   • meer vrijheid om je eigen pad te volgen
   • patronen beter begrijpen en herkennen hoe deze jou beïnvloeden
   • inzicht in je eigen plek
   • gelegenheid om voor jou belangrijke thema’s aan de orde te stellen

   Voor wie?

   Deze cursus is geschikt voor mensen met én zonder ervaring met opstellingen.

   Wat is het?

   • 2 bijzondere dagen
   • Een veilige setting in een vaste groep van maximaal 16 personen
   • Er is ruimte om eigen thema’s in te brengen zoals bijvoorbeeld de dynamiek in je relatie of in je gezin/ met je kinderen.

   Investering en praktische informatie:

   Kosten:

   Particulieren betalen 695 euro.

   Betaalt je werkgever? Dan is het bedrag 695 euro exclusief btw. 

   Praktische informatie

   Tijd: 10.00 – 17:00 uur.

   De locatie is afhankelijk van het aantal deelnemers, de locatie wordt een week voor aanvang van de cursus aan je bekend gemaakt. (omgeving Den Haag/ Voorburg/ Delfgauw)

   Minimaal aantal deelnemers 6, maximum 16

    

   Ervaringen 

   Carin

   De familieopstelling waarin ik stond was erg verrassend! Vooraf had ik natuurlijk een idee over wat er voorbij kon komen maar daar kwamen toch andere personen de vloer op! De begeleiding van Natasja was veilig en heel professioneel. Ze stelde de juiste vragen en hielp me door moeilijke stukken.

   Ik had een aantal belangrijke ervaringen en ‘lessen’ meteen op papier gezet, en ik kon daar de dagen erna op terug lezen wat belangrijk was om mee te nemen. Daar had ik achteraf veel steun aan.

   Deze opstelling was weer een stapje naar groei en bewustzijn!

   Dank Natasja, ik kom graag een keer terug!

   Anoniem

   Woorden kunnen eigenlijk niet goed uitdrukken wat voor magische dag ik heb beleefd en op wat voor energie ik sinds dat moment vaar.

   Het was een dag vol liefde, verbondenheid en (spirituele) inzichten. Ik ben hooked!

   Karima

   Ik heb na de opstelling op een onwijs fijne en sterke energie kunnen varen. Het is nu iets afgezwakt en dat is logisch als je weer binnen deze maatschappij moet functioneren maar er is een solide power waar ik uit kan putten. Het was in elk geval echt een onwijs mooie en bijzondere ervaring waarin ik de inzichten en kracht heb gekregen die ik nodig had.

   Daarnaast voelde ik een immense verbondenheid mét en liefde voor de mensen in de groep, een magisch gevoel dat we als mensheid eigenlijk allemaal een keer zouden moeten ervaren. Ik ben ook zeker van plan dit nogmaals te doen! Ik wil  Natasja en Rebecca bedanken voor de goede zorgen, de veilige en liefdevolle sfeer ❤️

   Tot gauw dan maar weer! 😊

   Mirella

   Tijdens mijn intensieve familieopstelling heb ik toch op sommige momenten verbaasd gekeken naar de representanten, hoe kunnen deze volstrekt onbekende mensen zo goed benoemen hoe ik mij voel en wat er is gebeurd in mijn leven. Een aantal keer dacht ik dat ik naar een toneelstuk stond te kijken van mijn eigen leven.
   En dat is fijn maar ook raar gevoel, maar als je klaar bent dan heb je er ook echt iets aan en weet je ook dat de uitkomst 100% klopt.

   Na de familieopstelling kon ik begrijpen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Het gaf mij inzicht waar ik mee moest stoppen om relaties volwassen te laten worden en accepteren dat het is zoals het is. Alle inzichten opgedaan tijdens de familieopstelling pas ik nu ook toe in de opvoeding van mijn kinderen zodat zij niet struikelen over mijn stenen.

   Ik ben heel blij dat ik heb deelgenomen en het heeft mij veel gebracht.

   Met vriendelijke groet,

   Mirella

   Ashley

   Het is lastig om de ervaring in woorden te omschrijven. De emoties, de lichaamshoudingen, het was zo herkenbaar wie wie was. Tegelijkertijd confronterend, omdat er diepliggende gevoelens naar boven komen, er worden dingen zichtbaar die tijdens gesprekken misschien niet eens naar boven komen. Al met al ontzettend waardevol en voor herhaling vatbaar.

   Groetjes Ashley van Bokkem

   Wendy

   De workshop Dochter van mijn moeder geeft inzicht en is fijn. Het is wel intens. Open- en kwetsbaarheid mogen er zijn Natasja Aussems geeft ook dit vertrouwen tijdens de workshop.
   De workshop heeft mij inzicht gegeven in wat ik voel. Ik ervaar nu meer rust en word niet meer overladen door emoties.

   Liefs Wendy

   Anoniem

   Boven verwachting, de representanten voelden feilloos de familiesituatie aan. We kwamen echt tot de kern en hebben toen echt een stap gezet waardoor we elkaar beter begrijpen.

   Anoniem

   Sascha

   Ik keek erg uit om deze bijzondere workshop Dochter van mijn moeder te volgen, wel met enige spanning. Echter voelde ik me vanaf de inleiding op me gemak, we werden meegenomen in een meditatie en schrijfoefening, waarna we open met elkaar bespraken wat ieder had ervaren. Mooi om dit te delen en de andere verhalen te horen.

   De opstellingen van de anderen hebben ook impact gehad op mijn eigen thema’s. De vraagstukken die ingebracht werden sloten allemaal op elkaar aan. In een opstelling ontvouwen zich verschillende patronen en dynamieken van moeder/dochter relaties. Hierdoor heb ik gezien en ervaren waarom bepaalde patronen zijn zoals ze zijn. Dat heeft mij vertrouwen en kracht gegeven voor mijn eigen leven.

   Natasja Aussems biedt een vertrouwde omgeving aan waar alles mag zijn en samenkomen. Fijne, prettig en persoonlijke begeleiding. Dank je wel!

   Liefs Sascha

   Zeynep

   Jij bent authentiek en oprecht, je staat in goede verbinding met de ander en ‘t veld en je begeleidt met rust en de nodige gevraagde actie of beter impuls. Het is zo’ n mooie balans ervaar ik.
   Niet te veel niet te weinig, precies goed.

   En dan het uitvragen enz. dat gaat ook zo easy, zonder veel details. Het lijkt zo gemakkelijk te gaan, en alles ontvouwt zich in het veld. Uitstekende begeleiding!
   Ik heb als representant gestaan voor een deelneemster en het was dit x, super bijzonder en opvallend, alsof ik levensecht het zelf was omdat het ook exact mijn thema, verhaal was. Ik kon helemaal opgaan in mijn dochtersrol en me overgeven aan wat er was. In dit opzicht heeft het mij ook veel inzicht, begrip, heling opgeleverd in mijn stuk en voel ik me weer meer bij mezelf dan in de verstrikking met mijn moeder.

   Liefs Zeynep

   Andrea

   Ik heb het als heel fijn ervaren. Er is een soort ballast weg , dat geeft een rustig gevoel. Bedankt voor de mooie workshop dochter van mijn moeder.

   Groet Andrea

   Aimée

   Nooit eerder gedaan, dus ik wil het.

   Je stelt een concrete vraag en daar ga je mee aan de slag. Jouw verhaal wordt neergezet in de vorm van figuranten. Ik had nooit kunnen denken dat het zoveel inzicht geeft over je eigen doen en laten.

   Een bijzondere ervaring in the pocket, waar ik zeker wat aan heb in het dagelijks leven.

   Binnenkort mag ik nog een keer. Interessant!

   Kennis maken?

   Plan dan een belafspraak in en ik bel je terug als het jou schikt of laat een bericht achter via het contactformulier

   Belafspraak

   Contactformulier

   VOLG MI CORAZON OP SOCIAL MEDIA!