Familie opstellingen

“Onze wortels zijn de basis van ons bestaan”

– Bert Hellinger

Ben jij de verbinding met jezelf kwijt en wil je weer vanuit verbinding met jezelf in verbinding met de ander kunnen treden?

Komt dat wat je had gehoopt of verwacht niet uit en loopt je steeds opnieuw tegen dezelfde problemen aan in je werk, je gezondheid, je relatie of je gezin. Je wilt wel anders, maar je weet niet goed hoe het anders kan? 

Kom de kracht van opstellingen ervaren in een veilige setting. Tijdens een familieopstellingen workshop help ik je om door middel van systemisch werk inzichtelijk te maken waar de blokkades zitten. Blokkades die soms generaties terug gaan, en die jou ervan weerhouden om de beste versie van jezelf te zijn.

Tijdens een opstelling stellen we het familie- of organisatiesysteem van de vraagsteller op. Veel blokkades die we in ons leven ervaren, vinden hun oorsprong in generaties of situaties die vóór ons hebben plaatsgevonden. Samen met jou gaan we op zoek naar de oorsprong van jouw probleem, wens of verlangen en zetten we vanuit jouw eigen kracht stappen richting de oplossing.  

Systemisch werk kan je helpen als je:

 • meer inzicht in je stress- of burn-out klachten wilt krijgen;
 • terugkerende conflicten hebt met je partner, vriend(in) of collega;
 • meer flow en ontspanning in je leven wilt ervaren;
 • de oorsprong van je onzekerheid, angst, boosheid, depressie of paniek wilt achterhalen;
 • fysieke klachten vanuit een psychische invalshoek wilt onderzoeken;
 • in je eigen kracht wilt staan, op jouw plek, persoonlijk leiderschap
 • voluit wilt leven;
 • vast loopt in je werk of studie;
 • meer in contact wilt staan met je gevoel.

Wat is systemisch werk?

Bij systemisch werk gaan we ervan uit dat de oorsprong van een blokkade, patroon, wens of verlangen is ontstaan vanuit het systeem waarin we zijn opgegroeid, leven of werken. Een systeem kan bijvoorbeeld een familie, organisatie, team, vriendengroep of de maatschappij zijn.

Als je vanuit systemisch perspectief kijkt, richt je je niet enkel op het individu maar op het gehele systeem. Vanuit dit brede perspectief krijg je een goed beeld van jouw plek in het systeem, worden onderlinge verhoudingen helder en krijg je inzicht in je eigen patronen en de dynamieken die er binnen dit systeem spelen.

Waarom systemisch werk?

Systemisch werk geeft je inzicht in diepgewortelde (onbewuste) gevoelens, blokkades, wensen en verlangens. Als je op je eigen plek in het systeem staat, sta je in je kracht en stroomt de energie op natuurlijke wijze jouw kant op.

Opstellingen

Ik maak gebruik van familie- en/of organisatieopstellingen. Tijdens een opstelling werken we met representanten die verschillende dynamieken en rollen in jouw systeem vertegenwoordigen. Hierdoor ontvouwen zich verrassende en bruikbare inzichten en worden patronen ontrafeld. 

 

Hoe werkt een familieopstelling?

De grondlegger van systemisch werk en opstellingen is de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger (1925–2019). Hij ontwikkelde een therapeutische techniek om onbewuste patronen en blokkades in familiesystemen aan het licht te brengen. Veel blokkades die we in ons huidige leven ervaren, vinden hun oorsprong in generaties of situaties die vóór ons hebben plaatsgevonden. Tijdens een opstelling gaan we samen de onbewuste blokkades ontrafelen.

Familie opstellingen in groepsverband

In groepsverband brengt één van de deelnemers zijn of haar vraagstuk in. De overige deelnemers wordt gevraagd als ‘representant’ deel te nemen in de opstelling. De representanten vertellen in de opstelling vaak verrassend veel relevante informatie over het vraagstuk van de inbrenger. Met behulp van mijn begeleiding komt de opstelling in beweging. Daarbij vervullen de representanten een belangrijke rol om de hindernissen en dynamieken in het familiesysteem, inzichtelijk te maken en op te lossen. Ook de rol die een representant in de opstelling vervult, zegt vaak iets over zijn of haar persoonlijke situatie, patronen of blokkades. Daardoor biedt de opstelling niet alleen diepgaande inzichten voor degene die een vraag inbrengt, maar ook voor de representanten die deelnemen.

 

Workshops

 

Workshop ‘Ik heb je lief’

Ik, jij, wij in (zelf)liefde

Stel het eens op! Een fijne dag om te spelen, inspireren en onderzoeken rondom het thema liefde. 

Bijna niets is zo mooi maar ook zo gecompliceerd als ‘de liefde’. Liefdes relaties, lust, intimiteit, maar ook de relatie met jezelf. 

Op een speelse manier gaan we in op het vaak over het hoofd geziene of verkeerd begrepen effect dat jouw familie van oorsprong heeft op:
– de manier waarop je liefde geeft en ontvangt
– in relaties handelt en omgaat met zelfliefde.

We gebruiken opstellingen zodat helder kan worden wat helpend is op jouw pad naar jouw mooiste leven. 

Kosten: 95 euro 

Datum: in het najaar van 2021 diversen mogelijkheden, neem contact met mij op zodat je zeker bent van een plek 

Tijd: 10.30 – 16.30 

Deelnemers: minimaal 6, maximaal 12

Workshop ‘Op je eigen plek’

Veel mensen leiden niet het leven dat ze willen. Hoe zit dat bij jou? Kijk eens goed naar de obstakels in je leven, de moeilijkheden. De plekken waarvan je wilt dat het anders zou zijn. 

Stel je eens voor dat  je tegen deze obstakels aan blijft lopen. Sterker nog het wordt zelfs nog erger, want het groeit met je mee. Elk jaar neemt de omvang toe. Hoe ziet het er volgend jaar uit? Hoe ziet het er over vijf jaar uit als je er niets aan verandert?

Stel je eens voor dat er vijf jaar voorbij zijn gegaan en het enige wat er is veranderd, is dat de obstakels in je leven groter zijn dan ooit. 

Nu komt het erop aan.
Kijk eens wat dit met je doet. Raakt dit je?
Voel je een drang om stappen te gaan zetten of is het wel goed zo?

Je hebt maar twee opties in je leven:

Óf je accepteert de omstandigheden zoals ze zijn, óf je neemt de verantwoordelijkheid om ze te veranderen. 

De keus is aan jou.

Je bent op je huidige plek gekomen vanuit liefde en onschuld, omdat het systeem dit van je heeft gevraagd.
Jij hebt hier onbewust je gedrag op aangepast. Gedrag wat jij goed kent en waar jij je goed bij voelt.
Prima als dit functioneel is in je huidige leven, in je huidige relatie. Maar wat als dit niet meer het geval is?

Op je eigen plek staan in jouw familiesysteem geeft helderheid en ruimte. 

 • afscheid wilt nemen van je belemmerende overtuigingen en gedoe in je leven
 • meer grip op jezelf en je leven wilt hebben (zowel privé als zakelijk)
 • behoefte hebt aan verdieping op thema’s die nu spelen in jouw leven
 • inzicht in jouw familiesysteem wilt krijgen
 • inzicht in belemmerende patronen die je los wilt laten 
 • afscheid wil nemen van verdriet uit het verleden
 • je gehoord, gezien en begrepen wilt worden.

Al deze zaken en nog veel meer zijn patronen die je bijna altijd kan herleiden naar je familiesysteem. 

Het vraagt dat je lef hebt om op onderzoek te gaan. Je kunt gemis en emotie ervaren. Je gaat jouw authentieke vrije plek (h)erkennen. Dat kan ongemakkelijk voelen in het begin, je kunt je zelfs schuldig gaan voelen als je niet meer aan de verwachtingen van het familiesysteem denkt te voldoen.

De trekkracht van hoe het was, de loyaliteit aan je eigen systeem van herkomst, is als een magneet. Het werkt door in alle belangrijke relaties in je leven. Ook in je werk, en zéker als je onder druk komt te staan. 

Door de inzichten krijg je de mogelijkheid om te kiezen waar jij gelukkig van wordt.

Worden wie jij wilt zijn!

Kosten: 150 euro, dit is inclusief koffie en thee en een heleboel persoonlijke aandacht. 

Datum: in het najaar van 2021 diversen mogelijkheden, neem contact met mij op zodat je zeker bent van een plek 

Tijd: 10.30 – 16.30 
Deelnemers: minimaal 6, maximaal 15 deelnemers

Iedereen die wil kan een eigen onderzoeksopstelling doen. Deelnemers zijn representant hierin voor elkaar. Als representant is geen voorbereiding nodig, alleen een open houding. 

 

Avondworkshop familieopstellingen

In een veilige setting gaan wij jouw vraag of thema onderzoeken in de vorm van een opstelling. In de workshop wordt er uitleg gegeven over de werkwijze en worden er familieopstellingen gedaan.

Een familieopstelling is een effectieve methode die snel en zonder veel woorden laat zien wat de onbewuste oorzaak is achter je vraag, gedrag of thema. Je krijgt op een diepere laag helderheid.

Je kunt een vraag hebben over (spanningen in) je familie maar ook over bijvoorbeeld een patroon dat je wilt doorbreken of een thema waar je steeds weer tegenaan loopt. 

(Gedrags-) problemen van je kind kunnen een indicatie zijn dat er iets speelt op de onderlaag. Ook als de samenstelling van je gezin is veranderd, bijvoorbeeld door een scheiding of een nieuwe partner, kan een opstelling meer rust brengen.

In het gezin waar je opgroeit ontstaan je patronen. Je ontwikkelt er jouw talenten en je blinde vlekken. Het zijn vaak deze mechanismen waar je op latere leeftijd last van kunt krijgen.

Deze onbewuste patronen maak je zichtbaar in een familieopstelling. Hierdoor ontstaat er ruimte voor verandering. Je gaat herkennen als je in deze patronen terugvalt; thuis, op het werk, in contact met anderen.

Verstrikkingen in je familie hebben (onbewust) een grote invloed op jou. Met een opstelling krijg je inzicht in de dynamieken die spelen in jouw familiesysteem.

In het geval dat je geen kennis hebt van je familie, omdat je bijvoorbeeld geadopteerd bent, kan je toch een opstelling doen. 

Soms kan één opstelling je al enorm helpen, soms zijn er meerdere opstellingen nodig. Dit is afhankelijk van wat er speelt in jouw familiesysteem. Je ontrafelt het systeem waardoor je door de bomen het bos weer ziet. 

Als aanvrager:

 • krijg je inzicht in je situatie
 •   krijg je snel en effectief antwoord op je vragen
 • krijg je verlichting omdat je geen lasten van iemand anders draagt
 • leer je beter, makkelijker en soepeler omgaan met je situatie en kan je werken aan een oplossing voor je probleem

  Als representant:

  • zitten er altijd wel aspecten in de situatie van de aanvrager, die je bij jezelf herkent
  • merk je dat iedere opstelling anders is en zo ben je iedere keer weer een ervaring rijker
  • draag je bij aan het oplossen van het probleem van een ander 
  • werkt de opstelling ook voor jou helend op een diepere laag

   Voor de workshop Familieopstellingen geldt dat je als
   toeschouwer deel kunt nemen en als representant gevraagd kunt worden. Als representant kun je gevraagd worden om in een opstelling de plek van bijvoorbeeld een familielid (van de vraagsteller) in te nemen. Het bijzondere is dat je daarbij dingen gaat ervaren die passen bij die persoon op die plek. Op een tot nog toe onverklaarbare wijze opent het systeem zich en krijgen de opgestelde representanten toegang tot de ervaringen en verhoudingen van de oorspronkelijke personen of thema’s. Je hoeft geen speciale gave te hebben om te representeren, wel een open houding.  

   We hebben per workshop ruimte voor het doen van zo’n twee tot vier opstellingen. Op de avond zelf is het mogelijk aan te geven dat je een opstelling wil doen, zijn er meer gegadigden dan gaan de namen in de spreekwoordelijke hoge hoed.

   Het meewerken aan opstellingen is een waardevolle ervaring. Je gaat meestal zelf ook met nieuwe inzichten naar huis. 

   Kosten: 85 euro
   Dit is inclusief lekkere koffie en thee en een heleboel persoonlijke aandacht. 

   De avondworkshop is van 20.00 tot 22.30

   Wil je een keer ervaren wat een familieopstelling is of heb je een thema dat je graag zou willen onderzoeken? Meld je dan aan voor deze workshop met familieopstellingen.

   Deelnemers:
   minimaal 6, maximaal 15 deelnemers

 

 

Lees verder...

Komt nog

Organisatieopstellingen en teambegeleiding op maat

Opstellingen kunnen zeer effectief zijn in organisaties, een organisatie is immers ook een systeem. Een organisatieopstelling kan bijvoorbeeld ingezet worden als:

 • een team niet goed functioneert;
 • er terugkerende conflicten met collega’s zijn;
 • de koers of visie van het bedrijf onduidelijk is en meer helderheid of commitment nodig heeft;
 • het verzuimpercentage erg hoog is en je wilt onderzoeken wat je hieraan kunt doen;
 • er een terugkerend patroon is rondom een specifieke functie, bijv. dat elke financieel directeur iedere keer na de periode van een jaar weer vertrekt;
 • er sprake is van stagnerende omzet.

Intake en verdieping

Middels een intake bepalen we welke soort opstelling het meest geschikt is voor het vraagstuk. Vervolgens stellen we met behulp van representanten of in 1-op-1 sessies het vraagstuk op. Samen gaan we onderzoeken wat er speelt onder de oppervlakte.

Mijn zakelijke begeleiding is gericht op: wat is er nodig voor jullie om tot verbinding, verbetering en verandering te komen?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik kom graag langs om de opties te bespreken zodat ik voor jullie het geschikte traject kan creëren.

  Investering:

  De investering per deelnemer per dag is op offerte basis.

   

  Kennis maken?

  Plan dan een belafspraak in en ik bel je terug als het jou schikt of laat een bericht achter via het contactformulier

  Belafspraak

  Contactformulier

  VOLG MI CORAZON OP SOCIAL MEDIA!